Annonser från BloggPartner

Tips: Skillnaden mellan RAW och JPEG

Här kommer ett tips till alla er som är fotointresserade! Tänkte att jag skulle berätta lite om skillnaden mellan RAW och JPEG och varför det är så bra att fota i RAW. Det här är lite klurigt så ska försöka förklara på ett bra sätt.

RAW är alltså ett format på bilden precis som JPEG, PNG, PSD, BMP osv. De flesta som sysslar med foto tipsar om att man alltid ska fota i RAW och jag kan inte annat än att hålla med. Förut fotade jag alltid i JPEG men efter att faktiskt ha provat RAW ordentligt kan jag konstatera att det är otroligt mycket bättre.

För att ställa om inställningarna så att du fotar i RAW-format går du in i Menu> Kvaliltet> RAW+L. Då kommer kameran att lagra två kopior av samma bild, du kommer alltså att få en bild i RAW-format och en bild i JPEG-format.

Vad är då RAW? RAW betyder "rå" och syftar på att bilden är mer obearbetad än t. ex. JPEG. När du tar en bild i formatet JPEG bearbetar nämligen kameran bilden, direkt i kameran. Bilden du får som slutresultat är helt enkelt redan lite bearbetad, av kameran själv!

Om du istället fotar i RAW gör inte kameran detta. Det resluterar i att du får en ganska obearbetad bild när du öppnar den som ser väldigt grå och tråkig ut. Eftersom att kameran inte bearbetar din bild är det istället du som får göra det, och för att redigera en RAW-bild måste du ha ett program som kan öppna sådana filer, t. ex. Lightroom.

Det är nu, när du ska redigera din bild, som du märker hur otroligt mycket bättre kvalité bilden får i RAW-formatet. Som exempel tog jag en gammal, underexponerad bild på Leo. Här ser ni orginalbilden som är otroligt mörk och tråkig, sen ser ni den redigerade som är ljus och fin med rätt behagliga färger. Det enda jag redigerat är ljuset.


Lägg märke till att den redigerade bilden inte är överexponerad eller utfrätt någonstans.Här har jag redigerat JPEG-bilden och försökt att ljusa upp den lika mycket som jag kunde ljusa upp RAW-bilden. Här ser ni hur utfrätt Leos päls blev eftersom att den här bilden inte går att bearbeta lika mycket. Jämför de redigerade JPEG och RAW-bilderna så ser ni skillnaden. Eftersom att bilden var så mörk från början går JPEG-versionen av bilden inte att "rädda" på samma sätt som RAW-bilden.


Summering: En JPEG-bild blir bättre än en RAW-bild i orginal, men en RAW-bild går att redigera tusen gånger bättre än en JPEG-bild. Så jag tipsar er alla att alltid fota i RAW, det blir stor skillnad på slutresultatet.Hoppas ni förstod allt, annars är det bara som vanligt att fråga!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0